
Ostatni krokodyl syjamski z Wietnamu został uduszony
12 października 2012, 14:25Dwudziestego dziewiątego września w jeziorze Ea Lam 1 znaleziono unoszące się na wodzie ciało ostatniego wietnamskiego krokodyla syjamskiego (Crocodylus siamensis). Na szyi ok. 100-letniej samicy zaciskały się dwie pętle z drutu (w pobliżu ciała znaleziono też metrowy żelazny pręt), wydaje się więc, że padła ona ofiarą myśliwych.

Modliszki chińskie patroszą gąsienice monarchów
29 stycznia 2013, 07:24Żerując na liściach roślin z rodziny tojeściowatych, gąsienice danaida wędrownego (Danaus plexippus) stają się toksyczne dla drapieżników, dlatego niewielu śmiałków decyduje się na taki posiłek. Jednym z wyjątków jest modliszka chińska (Tenodera sinensis), która przed jedzeniem patroszy larwy i usuwa ich przewód pokarmowy.

Probiotyki zmieniają działanie mózgu
29 maja 2013, 10:12Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles jako pierwsi zdobyli dowody, że bakterie spożyte z pokarmem wpływają na funkcjonowanie ludzkiego mózgu.

Karłowatość (wy)leczona za pomocą zastrzyków z białka
24 września 2013, 10:42Podczas badań na myszach z achondroplazją dzięki zastrzykom z rekombinowanego białka sFGFR3 udało się wyeliminować objawy choroby i przywrócić wzrost kości. Wyniki eksperymentów zespołu ze Śródziemnomorskiego Centrum Badań Molekularnych ukazały się w piśmie Science Translational Medicine.

Człowiek witruwiański z przepukliną?
24 lutego 2014, 08:54Człowiek witruwiański Leonarda da Vinci miał demonstrować idealne proporcje ciała. Na podstawie wybrzuszenia widocznego w pachwinie pewien ekspert uważa jednak, że model cierpiał na poważną przepuklinę, która mogła go nawet zabić.

Gekon z widzeniem skórnym
18 lipca 2014, 09:22By dostosować kolor do otoczenia, gekon murowy (Tarentola mauritanica) musi "widzieć" skórą.

Pasywne zimno
1 grudnia 2014, 14:20Na Uniwersytecie Stanforda opracowano rewolucyjny materiał, który może chłodzić budynki bez potrzeby uruchamiania klimatyzacji. Cienka, wielowarstwowa powłoka ułatwia transfer energii z budynku w postaci promieniowania podczerwonego, a jednocześnie niezwykle efektywnie odbija światło słoneczne

Wyjaśniono, czemu azotany poprawiają sportowe osiągi
2 marca 2015, 17:02Popularne wśród sportowców suplementy z azotanami poprawiają osiągi, bo zmniejszają lepkość krwi, poprawiając jej przepływ. Co istotne, nie dochodzi przy tym do upośledzenia zaopatrzenia tkanek w tlen.

Pierwsze oznaki starzenia pojawiają się ok. połowy 3. dekady życia
7 lipca 2015, 10:01Międzynarodowe badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie PNAS, wskazują, że proces starzenia da się określić ilościowo u na tyle młodych osób, by zapobiec chorobom związanym z wiekiem, co otwiera drogę nowym terapiom przeciwstarzeniowym. Wg specjalistów, pierwsze oznaki starzenia pojawiają się około połowy trzeciej dekady życia.

Śmieciowe produkty nie napędzają epidemii otyłości w USA?
6 listopada 2015, 13:57Najnowsze badanie Food and Brand Lab Uniwersytetu Cornella na reprezentatywnej próbie dorosłych wykazało, że dla 95% populacji nie ma związku między wskaźnikiem masy ciała (BMI) a spożyciem śmieciowego jedzenia.